Hogyan készül a RONGY-KÉP? - szöveg >> - - videó >>

A Józsa Judit Művészeti Alapítvány „Magyar Betlehem” címmel Betlehemes jelenet – Szent család tematikával nyílt képző-, nép- és iparművészeti pályázatot hirdetett kizárólag profi alkotók számára. A tárlatra olyan magyarországi és határon túli magyar képző-, ipar- és népművészek, népi iparművészek különböző műfajokba tartozó alkotásait vártuk, akik az ősi magyar díszítőművészet néprajzi motívumkincséből merítve, annak forma, szín- és tárgyi világából ihletődve, azt felhasználva, alkotásaikban a magyar hagyományokat és népszokásokat követik, valamint olyan alkotók műveit is, akik a magyar hagyományokat napjaink igényeivel ötvözve, „újra álmodott” műveket hoznak létre. 
A Józsa Judit Művészeti Alapítvány szakmai zsűrije (a kuratórium és a tanácsadó testület tagjai) döntése szerint a kiállításra méltó alkotások 2018. december 10. – 2019. január 30. között ingyenesen, tekinthetők meg a Józsa Judit Galéria időszakos kiállítótermében. 
Kiállító művészek: Hella Mayer, Józsa János, Józsa Judit, Keresztes Zsuzsa, Kottek Péter, Láng – Miticzky Katalin, M. Kiss Katalin, Mara Kinga Villő, Molnár János, Nagy – Pálné Pádár Ágnes, Petrás Alina, Petrás Mária, Stekly Zsuzsa, Székely Csilla, Szekeres Erzsébet, Zsombori Erzsébet – Zsimbi.

A Mária, a magyarok Boldogasszonya c. kiállítás korunkban, amikor Európában a keresztény értékrendet háttérbe szorítják, éppen a keresztény értékrend megerősítését szeretné szolgálni és hangsúlyozni úgy, ahogy a leghathatósabb védelmezőnket - Boldogságos Szűz Máriát, a Katolikus Egyház a Krisztus misztérium összefüggéseiben ünnepli a liturgikus év során. Ily módon, ebben a tematikus formában eddig még e téma a kortárs magyar szobrászatban, a kerámiaművészetben, nem került feldolgozásra. 

Szeretettel várjuk valamennyi kedves visszatérő és leendő látogatónkat, vásárlónkat, szoborgyűjtőnket, mindazokat, akik a szívükön viselik magyar nemzeti művészet sorsát és ez iránt elkötelezettek! 

 

Médiaklikk 2018 decemberi adás (részlet) >>


Az újságcikk kinagyítható!

2017. 02. 01. Közlöny cikk >>

2016. Corvin Mátyás Gimnázium és Szakközépiskola cikk >>

2015. Füred TV videó >>

2014. Civil TV 11 - Újbudáról az újbudaiaknak - videó >>

2014. október 19.: Debrecen (DOTE) videó >>

2013. 10. 26. Zákányszék - videó >>
Zákányszéki Életképek - újság >>
Zákányszék - Kis Újság - újság >>

2013. 07. Alkotótábor Torockón - életképek és alkotások >>

2013. 06. 21. Fülek - Várfesztivál - videó >>

2012. 04. 12. Kiskundorozsma újság >>

2012. 03. 10. Alsógöd - OLajfa Galéria - videó >>

2012. 02. 27. Tamási Galéria - videó >>

2008. Kiállítás a Föld Napja alkalmából
Budapest, Erzsébetvárosi Közösségi Ház
Pilaszanovits Irén megnyitója >>

2005. Tolnatáj Televízió tv-riport >>

2004. 06. 12. Nógrád Megyei Hírlap Hétvégi Magazinja - újság >>

Tóth György újságcikke: Rongyokban az életem - újság >>

Vendégségben tv-riport >>

Rádióinterjú >>


Az újságcikk kinagyítható

Hogyan készül a rongy-kollázs (RONGY-KÉP)?

Előttem a rajzom, a közvetlen élmény képe. Ezt fogom rárajzolni a lealapozott farostlemezre. Az egész felületet egy- vagy többszínű anyaggal leragasztom.

Kosaraimban színenként tárolom a tiszta rongyokat, de mivel sok van, ládákban, zacskókban is várakoznak.

A falfelületekhez csíkokra vágom az anyagot. Többféle árnyalatot teszek egymás mellé. A fehérnek látszó fal is többféle fehér: kopottas, mállott, öreg. Így játékosabb, festőibb a felület.

Figyelem a rajzomat munka közben, de nem ragaszkodom szigorúan minden vonalhoz.

Csak akkora felületet kenek be ragasztóval, amennyit 2-3 perc alatt be is fedek. (A ragasztó száradás után színtelen lesz.)

A képen látható kőfelületekhez formátlan, legömbölyített, apró, többszínű anyagot vagdosok. Nem ragasztom szorosan egymás mellé, így a barna alapanyag fúgának,árnyéknak tűnik.

Ha csak csíkokra vágott anyaggal dolgoznék, a kép "kemény" lenne, ezért az előzően megfestett gézdarabokkal "lágyítom","puhítom". Így festőibb a látvány. De ritka szövésű anyagból és gézből is szoktam szálakat tépni, kihúzni, ami nagyszerűen használható fűként vagy ágakhoz.

A lombokhoz is formátlan darabkákat használok. Többféle színű és különböző anyagféleség kerül egymés mellé. Van, aminek a mintája - ebben a léptékben - levélnek tűnik. Ugyanez egy másik képen lehet kő vagy kéreg.

A kép készítés közben átalakulhat a rajzhoz képest. Van, ami lemarad, más pedig rákerülhet. Az a fontos, hogy a kompozició, az arányok egységet alkossanak a kép témájával, hangulatával.

Az illúzió itt is fontos! Anyagnak, színnek, témának egymáshoz kell alkalmazkodnia.

Ha az elkészült részlet másnap reggelre nem tetszik a képen, visszatépem. (A festő ilyenkor átfesti), más anyagot használok, vagy meghagyom azt a különös faktúrát, amit a tépés hagyott.

Azután, 4-5 napi munka végén talán elkészül az a kép, amivel megbékélek, és el tudom engedni.

******************************************

<< Vissza a lap tetejéreElérhetőségeim:
E-mail: zsuzsart @ t-email . hu
Korábbi lapom a Tolna Art-on: http://www.tolnaart.hu/mkeresztes/index.htm